We nemen al een beetje afscheid van de zomer. Toch is de tuin in deze tijd van het jaar nog prachtig, met bloeiende siergewassen en prachtige nazomerbloeiers als herfstaster, Sedum en herfstanemoon.

Tijd om te oogsten

Nu kunt u bovendien de vruchten plukken van de zorg die u heeft besteed aan fruitbomen. De sierappel hangt vol met vruchten, net als de lijsterbes en Hypericum. Nu kunt u ook druiven oogsten. Oogst de druiven met een stukje hout aan de trossteel. Als u de tros even bewaart, blijft de smaak beter. Er is dus genoeg te genieten in de nazomertuin.

Lekker nazomeren
Heeft u deze zomer ook zo genoten van uw bloeiende hortensia’s? U kunt er nog langer van genieten door wat bloemtakken af te snijden en ze te laten drogen. Zet ze in een vaas en geef ze eenmalig een bodempje water.

De bloemen verdrogen dan vanzelf en vertonen een scala aan kleuren. Zo vormen ze een fraaie decoratie in uw huis en kunt u tegelijkertijd het zomergevoel nog even vasthouden.

Nog wensen?
Soms stuit u – in een tuin van vrienden, in een tijdschrift of een catalogus – zomaar op een plant die u graag in uw eigen tuin zou willen hebben. Noteer de namen van alle planten die u graag zou willen hebben op een plantenwenslijst zodat u – als u weer contact heeft met uw hovenier – gericht kunt vragen wat u wilt. Zo bouwt u bovendien langzamerhand aan uw droomtuin.