SOORTEN ONDERHOUD

Om goed onderhoud te doen moet je eerst verstand hebben van beplanting. Knippen kan iedereen maar dit is nog geen snoeien.

Je hebt verschillende soorten snoei/onderhoud.

“Wanneer doe je het één en wanneer doe je het ander”

Om dit te weten moet je eerst weten wat voor soorten onderhoud je allemaal hebt.

Wintersnoei
Zomersnoei
Vast onderhoud volgens afspraak
Gazon onderhoud
Div. srt. bemesting
Onkruid bestrijding in beplanting/bestrating
Ziekten en plagen bestrijden/voorkomen
Winterklaar maken van tuinen
Reorganiseren van borders
Opsnoeien

Ook het loswerken van de grond hoort tot onderhoud, dit is voor het bodem leven zeker van belang. Als de grond los is kan er goed geademt worden door plant en dier. Ook kan het water in de regen maanden er gemakkelijker inzakken, bij plassen vorming slaat de grond dicht, dus weer geen lucht,zuurstof in de bodem en ook geen of veel minder groei en problemen met bepantingen.

VASTEPLANTEN BESCHERMEN / STAMROZEN

Er zijn ijzersterke meerjarige vaste (kruidachtige) planten die onze winters maar nauwelijks buiten overleven omdat ze uit wat mildere klimaatzones stammen. Zulke pla;nten moeten we beschermen tegen te veel koud vocht, te lang nat blijvende gronden en te lage temperaturen. Denk daarbij aan planten zoals Chrysanthemum (Chrysant-achtigen), Helianthus ( Zonnebloem-achtigen), Acanthus, lavatera, lithodora, Gunnera en Agapnthus.

Stamrozen
Veel stamrozen hebben twee oculatie(ent)punten. Eén vlak boven de wortels die door een bedekkend aardlaagje tegen vorst word beschermd en één bovenaan bij de aanhechting van de (edele) takken. Tegenwoordig wordt heel vaak een zwarte plastic zak (met gaatjes) over de kroon heen getrokken en rond de stam vastgebonden.

STRO!
Een laagje stro helpt evenals afdekken met tuin vlies en dat weer verwijderen als de temperaturen wat oplopen. Belangrijd is ook een goede drainage. Veel plantenkunnen in langdurige doude en natte grond wegrotten, hoevel ze lagere luchttemperaturen gedurende korte tijd nog wel verdragen. Boven gevoelige rotsplanten worden wel glas- of acryl plaatjes aangebracht.

GROENE SCHOONHEDEN

Mooi groen is niet leleijk. Het kleine tongvarentje (Phyllitis scolopendrium) is een juweeltje in zijn soort. Het varentje heeft fijne ongeveerde, god-groene leerachtige bladeren. Hij verraadt zijn achtergrond doorspeciale bladeren met aan de onderzijde dikke bruine strepen. Varens vormen geen zaden, maar planten zich voort met behulp van sporen, die op de plaats van de bruine strepen te vinden zijn. ‘s Winters sterven de sporendragende bladeren af en blijven alleen de gewone bladeren over. Afhankelijk van de variëteit is de bladrand gekarteld, gegolfd of vrijwel glad. Voor wie p zoek is naar wat robuuster groen voor op het terras of balkon zijn er de kleine conifeertjes, zoals Thuja occidentalis ‘Rheingold’ Westrsw levensboom wordt hij ook wel genoemd. Deze oranjegele bol met heel zacht loof behoudt heel lang een dwergvorm.

VROEGE OF LATE BLOEIERS ?

Zijn ze nu vroeg of laat? De Skimmia japonica ‘Rubella’ draagt in het najaar al mooie trosjes bruinrode bloemknoppen en verdient daarom ook zeker een plaatsje op het balkon of terras. Deze trosjes zijn in menig kerststuk terug te vinden. De meeste mensen vinden deze bloemknoppen dan ook mooier dan de bloemetjes, die in het voorjaar pas opengaan. Pieris, ook wel rotsheide genoemd, draagt in het najaar mooie roze of witte trossen met bloemknopjes. Maar dat is pas een van de schoonheden. Een van de paradepaardjes is Pieris ‘Bonfire’ prachtige vlammend rode bloemtrossen. In het voorjaar laten de Pieris struikjes nog een tweede verrassing zien: Felgekleurde rode,bronzen, oranje of gele uitlopers.

GRONDWERKEN


Voor een goede tuin is een goede grondbewerking onmisbaar.
Een tuin moet gewoon een goede grondbewerking hebben zodat de planten ook goed kunnen groeien en bloeien.

Onder grondbewerking wordt ook verstaan vijvers,zandbedden uitgraven en tuin omspitten(loswerken) .
Met grondwerken kunnen er tevens grondverbeteraars worden toegepast als afwaterings/bewaterings systemen en cultuurtechnieken.

Ook hiervoor hebben we de kennis in huis en kunnen dit voor u regelen naar ieders wens.

AANTASTINGEN

Ook is het van belang om de planten bv. Rozen goed in de gaten te houden ivm luis.

Als een luis teveel uit de bladeren en jonge stengels zuigen krijg je vergroeiingen en kunnen de planten ziek worden omdat de luis van de ene naar de andere plant gaat, en de ziekten makkelijk rond kunnen brengen.

De volgende planten zijn zeer gevoelig voor luis/wittevlieg.
Rozen
Klimop
Jonge Beuken (haagjes)
Fuchsia.

ONTRUIMEN/OPRUIMEN

schoon werk is goed werk

Voor een goede tuin is het van belang dat er wordt begonnen met goed op/ontruiming.
Dit werkt prettiger en het is overzichtelijker zodat iedereen kan zien wat er gaat gebeuren, en hoeft niemand de benen te breken over rondslingerende materialen. Je raakt zo ook minder materialen kwijt en het werkt sneller.

DE TUIN IN DE ZOMERMAANDEN

Nu alles weer volop groeit en bloeit kan en moet er nog vanalles gebeuren in de tuin.
Bij zeer warme dagen die langer aanhouden is het raadzaam om te sproeien, doe dit een lange tijd achter elkaar van bv. een half tot een heel uur per plek met de sproeier en niet iets vochtig maken met de hand sproeier, want dan krijg je luie wortels die niet meer diep de grond in gaan maar aan de oppervlakte blijven en met de eerste de beste droge periode die je niet sproeit met bv vakantie verdroogt het .
Ook zullen de planten zoals coniferen , hagen een snoei beurt nodig hebben zodat ze in model blijven en niet gaan uithangen.

De lange vasteplanten zullen steun willen hebben tegen omvallen met bv. regen en/of wind.